Шамани убиват деца-албиносчета в Танзания

36256
Шамани убиват деца-албиносчета в Танзания
Снимка: Getty Images

Пореден случай на ужасяващо насилие в Танзания. Едногодишно бебе-албиносче, което изчезна в неделя, бе открито мъртво, с отрязани крайници. Момиченцето бе отвлечено от дома му, а майка му бе убита с мачете. Двама души са арестувани във връзка с престъплението. То обаче е илюстрация на една тенденция, която съществува в страната от години, припомня BBC.

Много танзанийски шамани използват части от тялото на албиноси (хора с наследствено заболяване, характеризиращо с липса на пигмента меланин и съответно с много бяла кожа) за своите ритуали. През последния век известните случаи на брутални убийства на албиноси са 74.

Българка е обесена в Танзания

Два трагични смъртни случая са станали по Коледа в Дар ес Салаам, единият от които е с нашенката Рола Четероля (42 г.), съобщи bTV по и...

Миналият месец танзанийското правителство наложи забрана на дейността на всички шамани в страната с цел да се предотвратят подобни атаки. Мярката обаче е малко лицемерна, защото политиците често се обръщат към шаманите по време на предизборните си кампании, тъй като те имат влияние над общественото мнение.

По данни на Червения кръст шаманите невинаги сами вършат „черната работа“, а поръчват убийствата. Части от тялото на албинос се продават за 75 000 долара.

Албинизмът е често срещан в Танзания – едно на всеки 1400 деца се ражда с това състояние. За сравнение – в западните страни броят е едно на 20 000. Смята се, че високите нива в африканската страна се дължат на честите кръвосмешения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com