Български народни баенета

Публикуваните от вас ритуали са и трябва да бъдат силно и ефикасно работещи.

Модератор: rain

Мнениеот damnameneus » 16 Апр 2005, 10:39

БАЕНЕТО - БЪЛГАРСКОТО ЛЕЧИТЕЛСТВО

В течение на хиляди годишното си съществуване човек неизменно се е сблъсквал с множество болести. Човек е опитвал да се бори с тях с всичките му достъпни способи, съчетавайки знанията за благотворното влияние на някои билки с вярата в магическата сила на определени действия и думи. По този начин се е оформилаи една доста развита система от народни лечебни практики и магически обреди с лечебна цел. За съжаление в последните години се забелязва едно отмиране на истинското в тази област. Обредите или биват изменяни – например при леене на куршум се ползват парчета олово от акумулатор, а преди е трябвало това да е само съчма с която е или стреляно или поне да е минала през цевта на пушката

Обредното лечение с използването на магически заклинания е било широко разспространено сред всички народи на света. Баенето като елемент от народната медицина може да се открие в най-архаичните пластове на първобитната култура. Подобни лечебни заклинания са намерени и в клинописните плочки в Месопотамия /3-4 хилядолетие до н.е./

Лечителите в древна Гърция също са смятали произнасянето на заклинателен текст като неразделен елемент от лечението. Платон в диалога «Хармид», описва лечение на главоболие с помощта на лечебни растения, които действат самоако са съпроводени от определено заклинание/баене, или на старогръцки е буквално напев σπονδη/.

Магическите лечебни практики са били познати и на траки и на славяни и на прабългари и всяка от тези народности е оставила своя следа в сегашните български. Съхранени са множество свидетелства за обредното лечение с използването на магически форули. В Средновековна България е било доста прилагано. Този факт е отбелязан в Симеоновия сборник (1073 г.) А в Синодика на цар Борил се споменават лица занимаващи се с „обайване, влъхование и чародейство”. Така поп Еремия (X-XI в.), който се занимавал с лечение на хората, и по преданията направил много чудеса, бил осъден като чародей, сключил договор с дявола. В антибогомилската литература се споменават и други целители използващи в практиката си баенета - Василий по прозвище Врач, Симон, който наричат «влъхв» и «първи еретик», Ликопетр и др. Презвитер Козма ги осъжда строго: «…затова, о христолюбци, дори да видите еретик, че изгонва бесове, че лекува слепи или възкресява мъртви, не вярвайте… почитат своето учение и баят някакви басми, както ги учи да бръщтолевят техният учител-дявола»


В народната традиция има два основни типа лечители – врач (врачка) и баяч (баячка). Първите лекуват предимно с билки, а вторите използват най-вече магия /обред и баене/. Хората, които се занимават с лечителсдтво биват наричани по различен начин: врачка, билярка, баячка, баснарка, баснатарка, баярка, знахарка и др. – независимо от методите на работа. Отношението към тези хора е предимно положително въпреки че църквата ги осъжда. За това свидетелстват и коментарите на българските етнографи, например П. Любенов, който пише: «Вражалците и врачките между простия народ се ползуват с такова уважение, каквото уважение няма свещеника, нито учителя» Причина за това отношение според учениете е , че в българското съзнание рязко се разграничават представите за тези, който биват наричани «баячка» и «магьосница». Първите правят само добри неща, лекуват хора и добитък, а вторите се занимават с така наречената „черна магия”, т.е. вредят на хората.

Въпреки, че баенето и ЧИСТО ЕЗИЧЕСКО ПО ХАРАКТЕР, повечето баячки са вярващи християнки: «Като има черкова – може да се бае. Тя търси ляк, тя не прячи черкова»

Счита се, че силата на баенето се предава по майчина линия, като най-добре е да е през поколение, от баб на внучка – нещо което носи също езическото, т.е. бабата посвещава внучката, инициира я. В случай, че няма момиче, или то не желае, баенето може да се предаде и на момче. З ада бъде успешно предаването, баячката трябва да е «чиста», т.е. сама, без мъж, ли поне да не е спала с мъж няколко – поне 3 дни, а момичето на което му се предава, трябва да е малко, още да не е е имало мензис. Когато се предава на момче, то трябва още да не е познало жена, т.е. да не е имало никакъв сексуален контакт. Смята се, че ученичката може да бае, но силата и ще дойде едва след смърттан а тази която и е предала. Счита се, че баене може и да се краде, ако чуеш думите:
«Най-много лови крадената басня – да си я чуеш», «С откраднати (думи) повече илач ставало»

За баене ПАРИ НЕ СЕ ИСКАТ, ако някой иска оставя и то на земята, баячката трябва да ги настъпи и да каже:
„От мен помощ, от Господ и от Светата Майка здраве!”

Оставят се на земята, защото всичката сила идвала първо от нея.

В качеството на магически обекти се използват нож, лъжици, маша, конопени и други конци, камъни или вода от три или девет брода, и др. Обредите се извършват в определено време указано заедно с баенето – на изгрев, на намаляваща луна и др.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот damnameneus » 16 Апр 2005, 10:53

Баене за страх

Вземи нож с черна дръжка и застани срещу уплашения. Хвани ножа с дясната ръка и „сечи” страха от горе надолу, глава, дясна ръка, лява ръка, тялото, десния и левия крак и пак, бае се:

Бягай, бясна кучка,
иде бесен вълк.
Иде бесен вълк,
бягай, бясна кучка.
Бягай, бясна кучка,
иде бесен вълк.
Да иде страха в пусти гори,
къде манара не сече,
където петел не пее,
където куче не лае,
където овчар овци не пасе,
където птици не пеят.
Да излезе страхът
из всичките кости,
из всичките нокти,
и до олекне, да облагне,
и да заспиш
като пиле при майка,
като ягне при майка,
като яре на майка,
като дете на майка
на дясна гърда!”

Това се бае 9 пъти. След деветия път човека се мести една крачка назад и пак се бае 9 пъти, после пак така да станат 3 пъти по 9 баенета. Накрая ножа се хвърля през дясното му рамо и човекът си тръгва без да се обръща назад.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот SOULSICK » 16 Апр 2005, 11:06

много интересна информация, както и баене.
Благодарско icon_blob1
Everyone is SOULSICK
Аватар
SOULSICK
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 39
Регистриран на: 11 Апр 2005, 21:58

Мнениеот damnameneus » 17 Апр 2005, 11:08

Баене за уроки

В зелена паничка със зелени шарки се налива чиста вода, донесена от реката или просто чиста вода. Взима се жив въглен с него се прави кръст над водата и се бае:

«Сива птица фърчеше,
бело мляко капеше,
по камъне капеше, камене се пукаха.
Да пукнат тия очи дет са (името) урочасале!
Ако бъде маш – джуна му се пукнала!
Ако буде жена – боска и се пукнала!
Ако бъде мома – коса и слетала!»


Въгленът се пуска във водата, така се прави с още два въглена. След това с ножица се реже водата, пак се взима още един въглен и се бае отново:

«Тръгнале са чудни ора, чудни почудени,
узеле чудни секири, чудни почудени,
очеле ф чудна гора, чудна почудена,
насекле чудни дървета, чудни почудени,
заградиле чудна страга, чудна почудена,
накарале чудно стадо, чудно почудено,
надоиле чудно млеко, чудно почудено,
надоиле го ф чудни ведра, чудни почудени,
прецадиле го ф чудни чебри, чудни почудени,
подсиреле го ф чудно сирене, чудно почудено,
сабрале го ф чудни цедила, чудни почудени,
разрезале го с чудно ноже, чудно почудено,
чудно ноже черночиренче, чудно почудено,
разнеле го на девет страни.
Да се разнесат почудишта на / името/:
като прах по пат,
като магла по Дунаф,
като жени от черкова,
като маже от берии,
като невести от оро,
като моми от белилкьа,
като булки от баньа»


След това въгленът се пуска във водата и така се прави с още два въглена, пак се реже водата с ножицата.

После с още три въглена се бае:

«Вран (враг) фърчи по небето.
Бран (бранител) седи на комина.
Брани душа и тело. Да не идее /името/ безреден»


След като е пуснат последният въглен водата пак се реже 3 пъти с ножицата и три пъти с брадва или нож с черна дръжка, от тази вода се дава на урочасания да пийне на 3 пъти, на три пъти се замива, а останалата вода се излива на някое цвете, на място където не се стъпва.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Duality » 27 Апр 2005, 19:21

Страхотно инфо. Много благодаря!
Аватар
Duality
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Апр 2005, 19:54

Мнениеот damnameneus » 27 Апр 2005, 23:40

Баене от едномесече

Нощта преди баенето болният трябва да преспи върху три върбови пръчки от садена върба (да не е саморасляк) и сутринта, преди изгрев слънце ги взема и отива при баячката. Пръчките му ги дава баячката, като гледа "тие пручки да не су тупе, да си има вршък, да е за лек." И освен това.. "да са длги те колко му е боя (височината) на човека".

Сутринта рано, преди изгрев слънце болният отива в дома на баячката, която най-напред трябва да "провери" с кой точно от умрелите си роднинн той е едномесече, т.е. роден с него в един и същи месец, за да разбере кой "иска да го завлече при нега в гробо". Това става по следния начин:

Баячката взема една пръстена паничка с вода и пуска в нея един "жив" въглен, който нарича на името на болния. След това пуска един "мъртъв" (угаснал), който нарича на името на някой починал роднина на болния и казва:

- Ако е с тоя едномесече,
да се лепне углена у них!


Ако угасналият въглен се залепи за въглена на болния, значи това е едномесечето, ако не е - значи е друг. Изреждат се всички умрели от родата до трето коляно, а след това се назовават общо незнайните умрели до "девети пояс", защото едномесечето има сила само до "девети пояс". Когато се нарича всеки "мъртъв" въглен, на върбовите пръчки последователно се нарязват резки за всеки наречен човек. Нарязват се и трите пръчки, като се почва от върха кьм отрязания край. След като провери с кого от родата е едномесечета и с кого - не, баячката изхвърля въглените през прага навън и на другия ден ги измита и хвърля "дека се не гази", дава му прьчките да ги носи в дясната си ръка и тръгват да го "отклапя".

Баячката откача веригата от огнището и го извежда на един кръстопът извън селото. С него обикновено идва и майката или друг близък човек. Човекът сяда на земята с лице към слънцето, а баячката му омотава краката с веригата. След това започва да ги размотава, а придружителят пита:

- За кво идеш?
Идем да отклопим роба от гроба,
от бащина рода, от макина рода,
от црн ветар, от червен ветар,
от син ветар, от бел ветар,
от знани гробове,
от незнани гробове,
и от сва фамилия.

След това отиват на гробищата и баячката взема от три незнайни гроба пръст, намокря я и натърква краката на болния с нея. След това взима от ръцете на болния трите пръчки и ги заравя в гроба, като ги обръща с вьрха към главата на умрелия, а отрязаният край е кьм краката му и произнася три пъти:

Брат сакаш, те ти брат,
сестра сакаш, те ти сестра,
те ти цела рода!


Вместо на кръстопът, може да се "отклапя" на дръвника в двора на баячката. Болният пак сяда с изпънати крака и гледа към слънцето. Придружителят е отдясно на баячката. Докато се води обредния диалог, болният мьлчи и "се таи", "та да хване". Накрая обаче баячката пак трябва да зарови пръчките в гроба на едномесечето или в "незнаен" гроб, ако не е установила кой точно е, за да "го не трси повече ни за брат, ни за сестра, ни за никакво".

Всички си тръгват, без да се обръщат и се прибират в къщи по друг път, не по този, по който са дошли. Баячката си прибира и веригата обратно в къщи.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот magicalgirl » 01 Дек 2009, 17:49

Преди доста години ходих на баячка да ми бае против страх. Тя използваше някакъв метод с брашно,почти не си спомням точно какво правеше,защото бях много малка. Някой има ли идея за какво говоря? Знаете ли такова баене?
Аватар
magicalgirl
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Фев 2008, 19:31

Мнениеот swetla » 01 Дек 2009, 20:44

Аз знам. Познавам жена, която го прави и съм го виждала.
Преди около 10 години едната ми дъщеря беше паднала и си беше пробола коляното. Но повече беше уплашена. И след като я зашиха, отидохме при тази жена. Тя е майка на наш приятел.
Сипа в една чиния брашно, накара детето да седне на един стол и застана зад стола. Нещо баеше над чинията, караше дъщеря ми дда близне от брашното, но тя отказа. Жената каза, че не е проблем и самата тя близна от него. После пак баеше нещо, излязохме на терасата и тя взе с шепа от чинията и хвърли брашно по стената. Образуваха се фигурки - човечета, едното даже като че ли се усмихваше. Наистина, когата дъщеря ми е паднала е имало още три деца, които й се смеели. Товаа го каза другата ми дъщеря, която също беше там.
Не знам, но това помогна и детето се успокои.
Това знам за баенето с брашно. жената е помогнала на много хора. Бае против уплаха и уроки.
Виждала съм подобен ритуал с олио - потив уроки и също познавам жената, която го прави. Но тогава не вярвах в такива неща и не съм се замисляла сериозно. Като стане въпрос за нещо такова се сещам, после забаравям за това - като не ти е нужно нещо, го забравяш.
Дано съм била полезна.
Ако някой има нужда - и двете жени са тук в Бургас.
Аватар
swetla
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Сеп 2009, 11:58
Местоположение: Бургас

Мнениеот Delirio » 11 Юли 2010, 23:30

Значи на село имахме една съседка ( Бог да я прости ). Майка и е била нещо като Ванга. Занимавала се е с пророкуване, баене и т.н. , но преди да почине е успяла да научи дъщеря си ( съседката ) само на едно - баене. Пък съседката успя да научи моята сестра да бае (пак преди да почине). Аз тогава бях много малка, но си спомням че с6таваше въпрос за някви телета. (?!) Та тая мойта сестра и на мен ми баеше по едно време, спомням си че тогава бях много зле. Помогна ми де. (онова мойто бяха физически болки, а не като на magicalgirl - за страх )
Аватар
Delirio
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Апр 2010, 21:19


Назад към Заклинания - Ритуали

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 9 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 9 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта