в-к Лечител
в-к Лечител
 

Индиански шамани се опитват да спасят света

Брой: 52, 27 декември 2007 - БОЛКИ В ГЪРБА

Индианците хопи, или както по-рано ги наричали испанците, пуебло, са една от най-древните цивилизации в Северна Америка. Те съхраняват знания за предишните земни цивилизации и чувстват своята отговорност за предупреждаването на човечеството за бъдеща катастрофа. Хопи вярват, че докато те правят своите обреди, планетата ще съществува, а ако прекратят да ги изпълняват, то много скоро Земята ще загине. През цялата година по сложен календар няколко пъти в месеца се провеждат специални обреди, чиято цел е да поддържа състоянието на нашата ноосфера, т.е. баланса в отношенията между човека и тънкия материален свят. Тази философия пронизва цялото съществувание на хопи, целият техен живот и бит са подчинени на тази месианска роля.
Самата структура на обреда на хопи е насочена към това да поддържа постоянен контакт между света на духовете и света на хората. При тези индианци съществува много сложна система от танци, които са свързани с навлизане на духовете в нашия свят. Шаманът предоставя своето тяло и в него се проявява духът. В течение на едно денонощие хопи медитират в специалния храм Кива, който е построен по принципа на мравуняка. В него се влиза през покрива, стълбата се намира в центъра.
Когато индианците се намират в този мравуняк в транс, в тях влизат духовете. Те обличат специални дрехи, специални маски и започват своите танци. Интересно е, че никой не е успял да заснеме тези танци въпреки многократните тайни опити. Практически винаги фотолентата се оказва осветена, а видеокамерите не успяват да запишат нищо от случващото се в храма Кива.
Една от върховните богини на хопи, творец и пазител на всички форми на живот на Земята, включително и на човека, е Жената паяк. Нейният клан е един от централните в традициите на хопи. Днес кикмонгвис - духовен лидер на клана на Жената паяк и едновременно вожд и старейшина на нацията е 78-годишният Мартин Хашвесеома. Именно на него е възложено да съхранява древните текстове, които според легендата са получени от предишните цивилизации, населяващи Земята преди световните катастрофи.
В тези текстове се съдържа знание не само за миналото, но и за бъдещето, включително и за възможната гибел на земната цивилизация. Според представите на хопи ние сега живеем на четвъртата Земя, трите предишни били унищожени, тъй като човечеството забравило за своята мисия и потънало в мръсотия, търсене на удоволствия, борба за власт и национализъм. Най-тъжното е, че съгласно тези древни текстове ние сега се намираме на границите на следващия, четвърти апокалипсис. И всички усилия на хопи са насочени към неговото предотвратяване.
Един от най-интересните ритуали на индианците хопи има за цел да надари някои от членовете на племето с лечителски дарби. За такъв шаман лечител от първостепенно значение е да получи развитие неговия център за вътрешно виждане. Съгласно легендите първоначално хората не познавали болестите. Както физическите, така и психическите заболявания се появили едва след като в света се появило злото.
Именно хората или духовете, попаднали под влияние на злото, се превърнали в източници на много болести. При това част от заболяванията биха могли да са предизвикани и от естествени причини. За да определи причината, шаманът лечител последователно слага ръцете си върху енергийните центрове на пациента. На първо място той изследва върха на главата, след това центъра над очите, гърлото, гърдите в областта на сърцето и на корема. Чувствайки вибрациите на центровете, той определя източника на заболяването.
Ако причината за болестта не е свързана с организма на болния, а е дошла отвън, знахарят използва прозрачен кристал, за да определи кой е урочасал болния. Предварително кристалът се активира на слънчева светлина, а след това лечителят разглежда през него всеки енергиен център. При това той вижда от какво е предизвикана болестта, а често и лицето на "човека с две сърца", предизвикал заболяването.
От година на година интересът към пророчествата на индианците хопи нараства все повече и повече. За чиновниците в САЩ тласък за този интерес станало потвърждението на пророчеството за трагедията от 11 септември 2001 г., предсказана от хопи една година по-рано. Експерти от тайните служби работили над разшифровката на древните символи, начертани върху каменни плочки. Някои пророчества на индианците и до днес са строго засекретени.
До 2020 г. духовете на хопи предупреждават за повишена слънчева активност, глобални климатични промени и повишение на температурата на въздуха. Хопи също са убедени, че на Земята ще бъде произведен мощен атомен взрив... В резултат цялото глобално затопляне ще доведе до топене на ледовете и повишаване на равнището на Световния океан и по-нататък ще се стигне до потопяване на ниско разположените участъци на сушата. В противовес на това тропиците ще бъдат покрити от лед. Предстои да се измени и наклонът на земната ос... Но, по думите на хопи, за това по-подробно и точно ще може да се говори през следващите 50-80 години.
До 2035 г. може да станат многобройни природни катаклизми и небесни явления, които ще очистят планетата от "излишните" земни жители... Загадъчна болест ще допринесе за това, докато не бъде открито лекарство...
Според хопи земната цивилизация все още не е обречена и човечеството все още има бъдеще. Но в началото ще се наложи то да заплати определена цена за своето високомерие и безразсъдство, за неумението да живее в хармония със света. Хопи разказват за "небесни машини", които ще спасят тези, които следват гласа на разума и живеят в хармония със света; говорят за домове на Луната и Червената земя; напомнят за нова ярка звезда, която скоро ще се появи на небето... Впрочем астрономи от НАСА неотдавна открили странен обект, 350 пъти по-голям от Слънцето.
Разбира се, на всичко това може и да не се вярва, но за последните 100 години много от пророчествата на хопи са се сбъднали. Ето защо, сега експертите с особено внимание се отнасят към предсказанието, според което 23 декември 2012 г. ще стане важен ден за човечеството. Тази дата се посочва и в предсказанията на маите, разликата е само в календарния стил. На този ден, по твърденията на хопи, "великият дух ще се появи отново" и част от човечеството ще премине в друг свят или друго измерение. Макар и да не е изключено човечеството да се вразуми по-рано и тогава в друг свят ще премине цялата Земя. Индианското пророчество не изключва такъв благоприятен вариант.



Брой: 52, 27 декември 2007
 
 
Продукти
 
ЕЛЕУТЕРОКОК
 
Вивания® Бюти Колаген
 
ЗЕЛЕН РОЙБОС (GREEN ROOIBOS)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД